Bell & Ross BR 03-94 BLACKTRACK

Een joint venture, de nieuwe BR 03-94 BLACKTRACK chronograaf van Bell & Ross past perfect bij de nieuwe Blacktrack BT-06 motorfiets, bedacht door ontwerper Sacha Lakic en Bell & Ross. Het is meer dan een samenwerking, het is de uitbreiding van een unieke machine in een nieuw Bell & Ross instrument horloge. Prestaties gehuld in een ultragrafische carrosserie.

Voor zijn nieuwe instrumentenhorloge keert Bell & Ross terug naar zijn liefde voor motorfietsen en gaat verder met een verkenning van dynamische vormen. Geïnspireerd door de avant-gardistische lijnen van stealth vliegtuigen, is het nieuwe BR 03-94 BLACKTRACK chronograaf horloge de perfecte match met de Blacktrack BT-06 motorfiets, gezamenlijk ontworpen door Sacha Lakic en de ontwerpers van het horlogemerk.

KEN JE SACHA LAKIC?

Sommige ontwerpers zijn echt getalenteerd. Van auto- en industrieel ontwerp tot interieurs, architectuur, meubels en zelfs fietsen en scooters, voor Sacha Lakic kan niets de inspiratie vertragen. Lakic uit zijn talent op vele creatieve gebieden: meubelontwerp met de Bubble sofa, een iconisch stuk van Roche Bobois, straatmeubilair met Stay Concrete en zelfs designmeubilair voor honden en katten voor Bogarel, het merk dat hij mede heeft opgericht. Maar snelheid en beweging blijven centraal staan in het werk van de ontwerper. Sacha Lakic, de man achter de stijl van de Venturi uitzonderlijke elektrische voertuigen, heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn gedurfde ontwerpen. Zijn concepten liggen aan de basis van verschillende buitengewone motorfietsen, met name voor het Franse merk Voxan, voordat hij in 2016 zijn eigen merk oprichtte: Blacktrack.

“Het doel is om functionele producten vol passie te creëren die hun eigenaars plezier geven en emotie opwekken. Blacktrack creëert dat zeldzame gevoel dat voortkomt uit een buitengewone combinatie van prestaties en vorm, kleur en onderscheidend design,” zegt Lakic. Deze benadering komt direct tot uiting in zijn caféracers en, meer recentelijk, in de lancering van een reeks lifestyle-accessoires.

BELL & ROSS: PASSIE VOOR UITZONDERLIJKE MOTORFIETSEN

Het is geen geheim dat Bell & Ross onlosmakelijk verbonden is met de luchtvaart. Maar fans van het merk zijn zich ook bewust van de uitstapjes naar de wereld van motorfietsen in de afgelopen tien jaar. Dit spannende avontuur waarin design, techniek en prestaties worden gecombineerd, begon in 2011, toen Bell & Ross zijn krachten bundelde met Shaw Harley-Davidson om een unieke motorfiets te creëren op basis van de FXSTB Softrail Nightrain: De Nascafe Racer Bell & Ross. Een van de opvallende kenmerken is het speciale BR 01 Carbon horloge dat in de middenconsole is geplaatst, als een gereedschap aan boord. In 2014 bracht Bell & Ross een creatief eerbetoon aan de gouden eeuw van de snelheidsrecords op twee wielen met de spectaculaire B-Rocket. Geïnspireerd door de eerste straalvliegtuigen ontworpen in de VS, werd de concept motorfiets gemaakt met ingenieurs van Shaw Harley-Davidson. De B-Rocket inspireerde Bruno Belamich, creatief directeur van Bell & Ross, direct tot het creëren van twee instrument horloges: de BR 01 chronograaf en zijn kleine zusje, de BR 03 B-Rocket. In 2023 opent de BR 03-94 BLACKTRACK een nieuw hoofdstuk in deze fascinerende en gedurfde saga. De kern van het project is het idee van een motorkap geïnspireerd op de facettering van stealthvliegtuigen zoals de F117 en F35, met de wens om een machine te creëren met platte, hoekige oppervlakken.

EEN EXCLUSIEF STEALTH HORLOGE EN CHRONOGRAAF

Opnieuw komt het iconische Bell & Ross ontwerp op een verrassende manier tot uiting met de nieuwe BR 03-94 BLACKTRACK chronograaf, met een 42mm kast in matzwart keramiek die waterbestendig is tot 100 meter. Het uiterlijk is nog steeds geïnspireerd door de wereld van de luchtvaart. Deze creatieve bron is ook terug te vinden in sommige elementen van het ontwerp van de Blacktrack BT-06 motorfiets, waarvan de gefacetteerde hoeken een directe verwijzing zijn naar het technische ontwerp van stealth-vliegtuigen – namelijk de iconische Lockheed-Martin F-117 Nighthawk. Motorrijders zullen meteen de op de motor geïnspireerde band van zwart kalfsleer opmerken, omzoomd met een rode rand en gevoerd met technisch materiaal met een hoge weerstand. De band sluit met een stalen gesp met zwarte PVD coating, terwijl de quilting op de band zelf een knipoog is naar de motorzadeldekjes en motorpakken.

EEN COMMANDOPOST VOOR DE POLS

Innovatief en iconoclastisch, de nieuwe BR 03-94 BLACKTRACK wijzerplaat neemt het uiterlijk aan van een dashboard. Bell & Ross staat bekend om het overbrengen van de precisie van cockpitinstrumenten naar de pols; nu, voor de eerste keer, nemen de tellers op deze chronograaf het zeer specifieke ontwerp van de wijzerplaten op motorfietssturen over. De link met motorfietsinstrumenten is duidelijk. In de rode tint van een meter is de 30-minuten chronograaf totalisator direct afleesbaar. De wijzerplaat heeft een subtiel detail: de superpositie van de secondewijzer van de chronograaf over de minutenwijzer creëert de Blacktrack “B”. Dit facetwerk is ook terug te vinden op de lunette, die van bovenaf gezien een achthoekige vorm heeft. Met een subtiele contrasterende mix van grijs en zwart, opvallend op de cijfers, is alle informatie aanwezig en leesbaar op een wijzerplaat die overhelt naar donkere tinten, compleet met een opengewerkt koelrooster. Op de flens en de indexen is de typografie van de cijfers zorgvuldig gemaakt. De indexen zijn behandeld met Super-LumiNova® en hetzelfde geldt voor de wijzers met skelet. Om de altijd bestaande band tussen Bell & Ross en motorfietsen te markeren, kan de BR 03-94 BLACKTRACK chronograaf in het midden van de motorfietsconsole worden geplaatst, waardoor het instrumenthorloge van pols naar dashboard kan worden verplaatst: de symbiose tussen de twee machines is compleet.

PRESTATIES IN HET HART VAN DE SAMENWERKING

Zoals bij alle Bell & Ross horloges, stopt de BR 03-94 BLACKTRACK niet bij een fijne esthetische uitvoering. Bovenal is het een instrument horloge ontworpen om nauwkeurig, leesbaar, functioneel en betrouwbaar te zijn. De focus op prestaties en betrouwbaarheid staat centraal in deze samenwerking. Als zodanig heeft het ontwerp een fijne motor: het hart van het sportieve eigentijdse uurwerk is het BR-CAL.301 mechanische uurwerk met zelfopwinding. Een kaliber met verfijnde afwerkingen en een gangreserve van 42 uur, waarmee de uren, minuten, seconden en datum kunnen worden weergegeven, evenals chronograaffuncties. Het sluit perfect aan bij de prestaties van de 1.200 cc Indian Scout V-twin die de Blacktrack motorfiets aandrijft. Efficiëntie ontmoet persoonlijkheid.