Bayck: de circulaire en modulaire e-bike

Verwisselbare kleuren covers, een batterij die je ook als powerbank kunt gebruiken en een app waarmee ritten worden geregistreerd. Angelo Jansen en Jorrit Schoonhoven presenteren hun revolutionaire idee op het gebied vervoersmiddelen. Bayck: een gepersonaliseerde e-bike met verwisselbare onderdelen.

Het zijn de hoogtijdagen voor verkopers van elektrische fietsen. Een groot aantal van de OV-reizigers zoekt naar een alternatief vervoersmiddel. Redenen genoeg voor Angelo Jansen om zijn jarenlange droom te verwezenlijken: het op de markt brengen van Bayck; een, circulair personaliseerbare e-bike. “Ik heb het vaak gezien in de fietsenzaak van mijn vader. Iemand wil een nieuwe fiets aanschaffen, het liefste het model van fiets A, maar dan in de kleur van fiets B. Het is jammer dat je zulke klanten moet teleurstellen en ze uiteindelijk voor een fiets gaan waar ze niet 100% achterstaan.”

Bayck maakt gebruik van een modulair systeem waarmee de consument zelf zijn e-bike samenstelt. Waar je bij de standaard fietsenwinkel een keuze maakt uit e-bikes die al gefabriceerd zijn, kun je met Bayck naar wens de fiets samenstellen. Men kiest eerst een type frame om vervolgens met verschillende kleuren kappen, batterijen en accessoires de fiets te personaliseren. De verschillende bouwonderdelen passen op elk frame waardoor je om de zoveel tijd kunt wisselen. Hiermee richt Bayck zich op een veel bredere (en ook jongere) doelgroep.

Angelo: “Het is een achterhaald idee dat alleen senioren op een e-bike rijden. De afgelopen jaren zie je ook steeds meer jongeren een e-bike aanschaffen voor het ritje naar school of hun bijbaantje. Mensen zoeken naar een manier om in beweging te blijven, een tochtje met een e-bike in de buitennatuur is de manier om het virus even te vergeten. Daar wilden wij nog een schepje bovenop doen door de e-bike volledig circulair en personaliseerbaar te maken. Je kunt het vergelijken met een smartphonehoesje. Om de zoveel tijd wil je gewoon even een ander uiterlijk zonder daar meteen een nieuw apparaat voor te kopen. De kleurencovers zijn net zoals het hoesje eenvoudig te klikken op het frame van de bike. Ook hebben we de batterij zo gemaakt dat hij tevens als powerbank dient. Hierdoor kun je overal je telefoon, tablet of andere apparaten opladen.”

Met de verschillende onderdelen zijn uiteindelijk 320 unieke ‘Bayck’s’ te maken. En dat is voor nu slechts het begin, want er zijn meer onderdelen in omloop. Alle afzonderlijke onderdelen zijn zo gemaakt dat elke combinatie mogelijk is, het is net zoals Lego, maar dan met e-bikeonderdelen. Dit modulaire systeem maakt Bayck tot een volledig circulaire fiets. Wanneer een onderdeel kapot gaat, is deze makkelijk te vervangen door een onderdeel dat altijd op voorraad is. Fietsen die niet meer bruikbaar zijn voor de verkoop, krijgen een tweede leven en worden als deelfiets aangeboden in steden en plaatsen waar het openbaar vervoer schaars is.

Door in te spelen op belangrijke maatschappelijke thema’s als mobiliteit, duurzaamheid en circulariteit hoopt de organisatie van Bayck een revolutie te ontketenen op het gebied van vervoersmiddelen. Dankzij het oneindige scala aan mogelijkheden is het Bayck gelukt om een e-bike te creëren die beschikbaar is voor iedereen.