Heteluchtfriteuses zijn hot

Winter of zomer, bij Belgen staan frietjes standaard op de menu. Niets lekkerder en gezelliger dan frietjes met een snack. We weten ondertussen dat ze zelf bakken voordeliger is dan langsgaan in de frituur. Bovendien biedt overstappen van een traditionele friteuse (of heteluchtoven) naar een deli-fryer de volgende belangrijke voordelen. Je hebt geen (dure) olie nodig en bakt ook gezonder; je gebruikt tot 70% minder vet. Je verbruikt ook minder energie (gemiddeld 1.000 watt minder dan een friteuse of oven).

Verschil tussen een deli-fryer en een heteluchtoven

Beide toestellen werken op basis van hete lucht. In een deli-fryer wordt hete lucht met hoge snelheid rond het voedsel geblazen. Deze heteluchtcirculatie zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd aan alle kanten, vergelijkbaar met de manier waarop een oven werkt. Als je eten in de deli-fryer klaarmaakt, dan levert dat een knapperiger resultaat op dat meer lijkt op een bereiding in een traditionele friteuse dan een oven. In de deli-fryer bak je frietjes en snacks krokant en knapperig. Het vet en sappen die tijdens het bakken vrijkomen, worden namelijk afgevoerd naar de bodem van het toestel. Hierdoor frituur je niet alleen verantwoord, je gaat in tegenstelling tot de oven ook geen slappe frietjes hebben als resultaat. Hoewel je een klein beetje olie kunt toevoegen aan sommige gerechten om ze knapperiger te maken, heb je over het algemeen veel minder olie nodig dan bij traditioneel frituren. Dit maakt het een gezondere optie voor het bereiden van voedsel.

Bovendien is de deli-fryer sneller opgewarmd dan een oven die hier snel 10 minuten over doet. Niet enkel het opwarmen gaat sneller, ook de kooktijd is korter. De hete lucht in de deli-fryer bereikt snel hoge temperaturen, waardoor voedsel snel kan worden gekookt. Hierdoor krijg je een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant voor vlees en vis, terwijl quiches gelijkmatig kunnen bakken en cakes goed kunnen rijzen. Verder worden de deli-fryers geleverd met verschillende accessoires en instellingen waarmee je verschillende soorten voedsel kunt bereiden volgens verschillende methodes, zoals bakken, grillen, roosteren en meer.

Niets dan voordelen

De eerste generatie deli-fryers hadden een ietwat beperkte capaciteit voor een gezin (2 tot 3 liter) maar de nieuwste deli-fryers starten vanaf een capaciteit van 4 liter of 1,2kg, wat prima is voor een single of 2 personen. Maar je kan ook kiezen voor eentje met een capaciteit van 6 liter tot maar liefst 10 liter, met ingebouwde draaifunctie én voedseldroger. Superhandig zijn ook de deli-fryers met 2 onafhankelijke bakzones van elk 4 liter, waardoor er geen overdracht is van geur of smaak en er andere temperaturen en baktijden kunnen ingesteld worden. De krokante frietjes en de kip staan op zondag dus meteen samen op tafel.