Gierzwaluwen spotten

Ongeveer 100 dagen per jaar zijn ze in België: van mei tot midden augustus. Om een laatste glimp van de gierzwaluwen op te vangen, moet je er dus nu bij zijn. De ideale verrekijker om ze te spotten is de NL Pure 32 en 42 van SWAROVSKI OPTIK. Met het ruime gezichtsveld is de kans groter dat je deze snelle vlieghelden kunt bewonderen.

Weetjes over de gierzwaluw

Geen echte zwaluw

De gierzwaluw is geen zangvogel en dus geen echte zwaluw. Hij is meer verwant aan de exotische kolibries uit Amerika. Zijn lichaamslengte is ongeveer 16 centimeter en hij heeft een donker verenkleed met een lichte keelvlek. De spanwijdte van de vleugels kan tot 45 cm zijn, en meneer of mevrouw weegt zo’n 45 gram.

IJzige schreeuw

Meestal hoor je deze zwaluw op warme zomeravonden in de stad. De ijzige schreeuw ‘wiezwiez’ is herkenbaar. Mannetjes en vrouwtjes roepen meestal in duet en de wiezwiez van de vrouwtjes klinkt iets hoger.

Kiest oude gebouwen om te broeden

De gierzwaluw houdt van oude gebouwen – vaak in de binnenstad – om te broeden. Een spleet of een donkere holte vindt hij ideaal, bijvoorbeeld onder een dakgoot of aan een dakkapel. Zelfs een gat in de muur kan goed zijn.

Enorm snelle vlieger

Dit vogeltje kan een snelheid halen van wel 120 km per uur. Tijdens een duik kan dit zelfs oplopen tot 200 km per uur. De vlucht is afwisselend met snelle, diepe vleugelslagen en lange glij- of zweefvluchten.

Lange afstandstrekker

Van begin tot midden augustus vertrekt de gierzwaluw uit ons land. Hij legt dan duizenden kilometers af en trekt naar het grote gebied tussen Mali en Congo. Soms trekt hij zelfs tot in Zuid-Afrika. Een echte reiziger dus!

Slaapt en vliegt tegelijkertijd

Slapen met één hersenhelft en dus half slapend blijven vliegen, dat is een handige kunst van de gierzwaluw. Een groot deel van zijn leven speelt zich dan ook in de lucht af. Ook eten doet hij meestal in de lucht: een lekker insect is zo meegepikt.

Kijktip

De gierzwaluw spotten kan in de periode van mei tot en met midden augustus, best boven oude dorps- en stadskernen. De NL Pure kijkers van SWAROVSKI OPTIK zijn dan je beste partner in crime. Met de field flattener-lenzen van de NL Pure 32 en 42 krijg je een bijna vlak, volledig vervormingsvrij beeld, tot aan de randen. De ergonomische vorm zorgt er ook voor dat deze kijker perfect in de hand ligt. Spot elk detail met plezier en zie het ongeziene!