Zelf getest: Nikon Z fc

Met de Nikon Z fc gaat de Japanse cameragigant terug in het verleden. Door in te zetten op een retrolook, maar met moderne technologieën proberen ze de camera aantrekkelijk te maken voor jong en oud. Wij mochten de Nikon Z fc testen.

Klassiek design

Eerste indruk? De Nikon Z fc is een compact en licht toestel, maar klassiek ontworpen. De aluminium draaiknoppen versterken daarbovenop nog de retrolook. Nikon haalde de mosterd bij de Nikon FE uit 1978 en de Nikon FM2 uit 1982. Het LCD-touchscreen is draai- en kantelbaar en de Z fc beschikt over een USB-C aansluiting. Missen we dan niets? Als er iets kan worden opgenoemd dat ontbreekt dan is het een ingebouwde flitser, maar uiteraard is dit geen onoverkomelijk probleem.

Straffe prestaties

De look en feel is uiteraard niet alles. De Nikon Z fc moet bewijzen dat hij mee is met zijn tijd en dat doet de camera zeker. Met een APS-C-sensor van 20,9 megapixels en Expeed 6-processor zal de beeldkwaliteit je zeker niet ontgoochelen. De kleuren zijn warm en levendig en het resultaat in JPEG is van uitstekende kwaliteit, maar in RAW kan je natuurlijk nog gemakkelijker bewerken. Dankzij de verbindingsmogelijkheden via WiFi en Bluetooth kan je de perfecte foto onmiddellijk doorsturen.

Slimme autofocus

Het AF-systeem detecteert gemakkelijk ogen en gezichten op basis van 209 detectiepunten. Hierdoor is het een pak éénvoudiger om snel scherp te stellen. De Nikon Z fc kan tot 11 beelden per seconde schieten en heeft ook de optie om in 4K-kwaliteit te filmen. Het scherpstellen tijdens het filmen verloopt even vlot als bij het fotograferen. Met de gratis web-utility kan de Z fc ook dienst doen voor livestreams.

Steeds stand-by

Met een volledig opgeladen batterij kan je ongeveer 75 minuten filmen of 300 foto’s maken. Uiteraard hangt dit af van hoe intensief je de Nikon Z fc gebruikt. Batterij opgebruikt? Geen nood. Dankzij de USB-C aansluiting kan je gewoon verder blijven werken.