Dubai telt af naar Wereldexpo

Op 1 oktober start in Dubai de langverwachte Wereldexpo, Expo 2020, waarbij het emiraat gedurende zes maanden miljoenen bezoekers uit alle windstreken verwacht. Expo 2020 is de eerste Wereldtentoonstelling ooit die gehost wordt in de MEASA-regio (Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië) en is daarnaast de eerste in een Arabisch land. Op de uitgebreide activiteitenkalender staan heel wat interessante events gepland, gaande van filmavonden, poëzievoordrachten, kunstvoorstellingen, muziekconcerten en culturele tours en parades tot zakelijke events voor ondernemers.

Een recordbrekende Wereldtentoonstelling

De Expo 2020 vindt plaats op een site van 4,38 km² en ontvangt in totaal 191 landen – meteen een record in de geschiedenis van de Wereldtentoonstelling. Met het thema ‘Connecting Minds, Creating the Future’ in het achterhoofd wil Dubai met deze Wereldtentoonstelling zoveel mogelijk mensen inspireren door de meest indrukwekkende voorbeelden van samenwerking en innovatie van over de hele wereld te showcasen.

Marjan Faraidooni, Chief Experience Officer, Expo 2020 Dubai: “Binnen een maand openen de VAE en Expo 2020 hun deuren voor de wereld. Vanaf 1 oktober zal de Expo 182 dagen lang een bruisende bedrijvigheid zijn, met optredens en parades, meeslepende ervaringen, inzichtelijke presentaties, eten, kunst, muziek, sport en nog veel meer. Bezoekers beleven er de hele wereld op één plek. In prachtige paviljoens tonen 191 landen hun rijke geschiedenis en cultuur en ambities voor de toekomst. Of je nu komt met je familie of om zakelijke contacten op te bouwen – de Expo biedt ervaringen voor bezoekers van alle leeftijden en met verschillende interesses. We kunnen niet wachten om je te verwelkomen.”

Expo 2020 is zelf ook opgebouwd met het oog op een duurzame toekomst. Na Expo 2020 zal 80% van de gebouwen op de site namelijk omgevormd worden tot District 2020 – een wereldwijde community die de steden van de toekomst zal uitdenken en innovatie zal bevorderen.

Naast heel wat opties op het vlak van entertainment – er worden dagelijks tot 60 events georganiseerd – is het event uiteraard ook voor ondernemers een gouden kans om kennis op te doen en te netwerken, zowel op de Expo-site als erbuiten. Dubai is namelijk één van de eerste steden in de wereld om na de pandemie opnieuw meetings en internationale exposities te organiseren.

Het Belgische Paviljoen – de ‘Groene Boog’

Ook België heeft een eigen Paviljoen, ontworpen door de Belgische architecten ASSAR ARCHITECTS en Vincent Callebaut. De “Groene Boog” staat in het teken van zachte mobiliteit en focust op de opkomst van groene, dichte en verbonden steden en wil de Belgische industriële, technologische en wetenschappelijke know-how op het vlak van mobiliteit internationaal in de kijker zetten. Met het thema ‘Smart & Green Belgium 2050’ voorziet ons land een tentoonstelling gericht op mobiliteitsinnovaties, waarmee het zijn vooroplopende positie in dit gebied onderstreept. Per dag zal het Belgische paviljoen ongeveer 15.000 bezoekers kunnen verwelkomen.

Het bezoek aan Dubai gaat verder…

Na een onderdompeling in de site van Expo 2020 gaat de ervaring verder met een bezoek aan de stad die zich, zelfs in een snel veranderende mondiale omgeving, blijft ontwikkelen met de opening van een reeks nieuwe attracties. Ain Dubai, het hoogste reuzenrad ter wereld, met indrukwekkend uitzicht op de stad, opent op 21 oktober. Deep Dive Dubai is de nieuwste recordbrekende attractie in de stad en biedt sensatiezoekers een unieke duikervaring in ’s werelds diepste zwembad. Voor wie op zoek is naar een adembenemende ervaring, maar dan in de lucht in plaats van het water, kan sinds april 2021 The View at The Palm bezoeken, een dakterras op de 52e verdieping van The Palm Tower – op een hoogte van 240 meter. Bezoekers genieten er van een ongelooflijk 360-graden panorama over Palm Jumeirah, adembenemende uitzichten op de Arabische Golf en de uitgestrekte skyline van Dubai. Een van de recentste toevoegingen is de Time Out Market, met 17 lokale food & beverage-concepten, dat begin 2021 opende in de Souk Al Bahar.

Daarnaast staat er ook weer een volle kalender met jaarlijkse evenementen voor de deur, met o.a. de Dubai Design Week van 8 tot 13 november en high-profile zakelijke evenementen waaronder de Gastech and Africa Oil Week van 21 tot 23 september, een van ’s werelds grootste tentoonstellingen en conferenties over gas, vloeibaar aardgas (LNG) en waterstof, die dit jaar voor het eerst in Dubai zal plaatsvinden. Ten slotte vindt van 17 tot 21 oktober 2021 de GITEX Technology Week plaats, ’s werelds grootste onderzoeks- en leerconferentie waar meer dan 3.000 bedrijven en 700 start-ups aan deelnemen.

En van 2 tot 5 november is er de 38ste editie van de International Symposium on Automation and Robotics in Construction (ISARC). Daar wordt de laatste wetenschappelijke en technologische research op vlak van constructiemethodes via robots of kunstmatige intelligentie besproken en geëvalueerd. En ook hierbij kunnen we rekenen op de aanwezigheid van verschillende toonaangevende internationale organisaties die actief zijn binnen dit thema.

Dit is nog maar een fractie van de planning voor de komende maanden, waarmee de positie van Dubaï als must-see bestemming van de herfst en winter 2021-2022 duidelijker wordt dan ooit.