Fietstips in Wallonië

Onze liefde voor de natuur en stappen tellen met de wandelwagen brengt ons regelmatig naar Wallonië. Maar…Wist je dat je tijdens een weekendje weg evenwel je stalen ros kan meenemen of een fiets huren ter plekke? We zetten enkele relevante trappertips op een rijtje.

Unesco: werelderfgoed achterna op het RAVeL-netwerk en de fietsknooppunten

Tal van culturele en natuurlijke rijkdommen in Wallonië prijken op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Dit historische erfgoed is niet alleen een getuigenis van het verleden maar ook evengoed een erfenis voor de volgend generaties. Van tradities en knowhow, over belforten en kastelen, naar geoparken en ruïnes.

Je kan in een of meerdere etappes, via de RAVeL en de knooppunten deze ontelbare schatten van Wallonië ontdekken op de trappers. RAVwat? RAVeL staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes. Het is een netwerk van openbare wegen, bedoeld voor langzaam verkeer in Wallonië, bestemd voor fietsers en wandelaars. Het amalgaam van routes bestaat uit voormalige trein- en trambeddingen, jaagpaden langs rivieren en kanalen, fietspaden en verbindingswegen.

Deze 11 uitgestippelde themaroutes brengen je naar Unesco-pareltjes, langs weidse landschappen en markante bezienswaardigheden. Op de routes liggen uiteraard ook attracties en logies met het label ‘Fiets Welkom’, zo kan je je even met een gerust hart verpozen tijdens je fietstocht.

Santé: proef de smaken van de streek

Onder het motto work hard, play hard kunnen liefhebbers van het gouden gerstenat hun hart ophalen tijdens de Orval-route. Een origineel circuit van 78 km opgedeeld in verschillende ritten. De ideale manier om de luisterrijke en poëtisch aandoende streek van de Gaume te ontdekken.

De plateaus kennen enkele lichte hellingen waardoor je iets harder moet trappen en iets steviger in het zadel moet gaan zitten, maar de verschillende innemende viewpoints maken dat meer dan goed. Hoogtepunt van de dag is een bezoek aan de Abdij van Orval waar je het beroemde trappistenbier kan testen en zonder twijfel goedkeuren.

Ligt een trappist te zwaar op de maag? Wallonië is nog een miskende wijnstreek.

De wijnroute in het Land van Namen laat je fietsen langs pittoreske wegen voor een ontdekking van de wijnen uit deze regio. De route overbrugt een afstand van 159 km en passeert maar liefst twaalf wijngaarden.

Sportief: stamina troef

Gaat je hart sneller slaan van de woorden gravel, enduro, crosscountry, downhill en freestyle?  Ook voor wie graag een versnelling hoger wilt schakelen en van de vlakke paden af wilt, komt met een tweewieler aan zijn trekken in Wallonië.

Vooral de parcours en uitgezette paden voor de beoefening van enduro mountainbike zijn goed aangelegd in Wallonië. Er zijn zelfs parcourscentrales waar je deze sporttak in alle veiligheid en vooral naar je eigen kunnen kan beoefenen. Techniek versus plezier met een grote portie sensatie dus.

Zegt long endurance jou meer dan korte krachtstoten? Dan is het misschien hoog tijd om in de voetstappen van jouw favoriete renner te treden met Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker bij uitstek. Er bestaan varianten voor alle benen. De “best of”-route is een lus gecreëerd op basis van de officiële routes van de afgelopen jaren. Twee kortere opties, zonder naar Bastogne te gaan, zijn evenwel beschikbaar. De ene vertrekt vanuit Tilff de andere vanuit Sprimont.

E-bike: bepaal je eigen ritme

Als je niet op de vlakke paden wilt blijven en de glooiende hellingen wilt trotseren maar het idee je al licht knikkende knieën geeft, biedt het huren van een e-bike soelaas.
Heel wat parcours zijn bewegwijzerd en kan je verkennen op je eigen ritme. Door deze opzwieper van elektrische aard, kan je dus perfect met verschillende generaties gaan trappen.

Het netwerk Ardennen e-bike verhuurt tijdens het toeristische seizoen elektrische fietsen in de provincie Luxemburg. Ze zijn te huur op verschillende locaties, inclusief verzekering en pechverhelping. Er is ook de mogelijkheid tot huren per week en er zijn ook packageformules.

De Oostkantons hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een populaire fietsbestemming. Het uitgebreide e-bikenetwerk is hier het beste bewijs van. Er zijn 10 verhuurstations met 50 ultramoderne elektrische fietsen die je veilig naar je bestemming brengen terwijl jij geniet van de omgeving. De e-bikes zijn bij verschillende verhuurstations beschikbaar van april tot september.

E-Step

Officieel gezien vallen de e-steps van Ard’Enjoy en Ardennes Activity niet onder de noemer fietsen in Wallonië, maar we willen jullie deze originele activiteit op twee wielen echter niet ontzeggen.   

Je ontdekt zo Wallonië op een heel andere manier: op een elektrische terreinscooter. Je moet hiervoor geen geoefende sporter te zijn. Tijdens het parcours over weidepaden, in bossen, langs het water en vooral de prachtige panorama’s word je begeleid door een pro. Een tip:je trekt best niet je beste kleren aan want een spatje modder hier en daar hoort er nu eenmaal bij!

EuroVelo 5: het prijzenpaardje

Tot slot van deze fietsuiteenzetting, kunnen we uiteraard niet om het prijzenpaardje van 2023 heen.  De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is op de Fiets- en Wandelbeurs deze lente in Utrecht uitgeroepen tot titel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’. De experts waren voornamelijk onder de indruk van de vele troeven van de Belgische fietsroute.

Je kan het allicht al raden maar tijdens de EuroVelo 5-route trap je ook een prachtig stuk van Wallonië tegemoet. Zo fiets je van de fraaie graanvelden van Haspengouw gestaag naar de streek van Namen. Langs de oevers van de Maas bereik je Dinant. Daarna overvalt het weidse Condroz en Famenne je door zijn eenvoudige schoonheid. Na een passage door Marche-en-Famenne leidt de RAVeL je naar de vallei van de Ourthe. Het ene dorpje nog charmanter dan het andere, het ene panorama nog fabelachtigere dan het andere.

Zijn jouw benen al gesmeerd voor de volgende etappe?