Hannover stippelt vijf gratis cultuurroutes uit

De Noord-Duitse stad Hannover is klaar om je met open armen te ontvangen. Met een nieuw initiatief nodigt de stad je uit om door haar straten, langs haar wateren en over haar pleinen te flaneren. Dit zowel te voet als met het openbaar vervoer of bollend op de fiets. De stad pakt uit met vijf (gratis!) culturele DIY routes in openlucht. Vijf keer genieten dus! Laat samen met je gezin de cultuurgek in je los en geniet van “Kultur for Free”.

Volg de rode draad

Je eigen gids spelen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Der Rote Faden, ofwel de Rode Draad, zorgt voor de nodige assistentie. Deze is doorheen de stad op de grond geschilderd en is maar liefst 4200 meter lang. Met de Rode Draad en de gelijknamige brochure wandel je langs 36 culturele bezienswaardigheden. Voor de wandelaars die na deze tour nog niet uitgestapt zijn, bevat de Rode Draad bovendien nog een extra tour die je laat uitwaaien langs het Maschsee-meer.

Street art en grafitti

Naast de Rode Draad biedt Hannover je ook een prachtig kleurenpalet. Kunstliefhebbers kunnen zich laten onderdompelen in de grafittiwereld van de hippe stadsdistricten Linden, Mitte, Nordstadt en List/Oststadt. Er zijn verschillende nieuwe stadstours die je de weg wijzen tussen muurschilderingen van ondere andere het Cookie Monster, het dierenrijk en belangrijke mijlpalen uit de 19e eeuwse industrialisatie. Voor ieder wat wils dus en no worries, alle street art werd legaal op de gebouwen geplaatst.

200 kunstinstallaties in openlucht

But there is more! Met meer dan 200 kunstinstallaties proef je van een lang bestaande traditie in Hannover: kunst in openlucht. Zo kan je tussen Königsworther Platz en Friederikenplatz genieten van de zogenaamde “Skulpturenmeile” ofwel een hele resem artistieke sculpturen en beeldhouwwerken. Je bewondert er werken van onder andere Niki de Saint Phalle, John Henry en Bernard Heiliger. Ook rondom het nieuwe stadhuis, in de oude stad en tussen Aegidienplatz en Raschplatz liggen prachtige kunstwandelingen op je te wachten.

Een blik in het leven van Leibniz

Kunst is echter niet het enige dat op het Kultur for Free programma staat. Hannover doet ook graag haar interessante geschiedenis uit de doeken. Een deel van die geschiedenis is Gottfried Wilhelm Leibniz. En jawel, die man heeft ook voor jou al iets betekend. Hij is namelijk het brein achter de allereerste rekenmachine en ligt mee aan de basis van de moderne computertechnologie. Treed in de voetstappen van Leibniz en zie waar dit technologische genie woonde, werkte en zijn tijd doorbracht. Op de website van Visit Hannover vind je een kaart die je meeneemt in het verleden van Leibniz en voor een stuk ook van de stad.

Architecture trail

Leibniz’ woning is slechts één van de vele architecturale parels in Hannover. Om je trip helemaal af te maken is er, last but not least, nog het architectuurpad. In het begin van de 18de eeuw stond voor Hannover haar personele unie met Groot Brittannië centraal. In het tijdperk van die unie werd er heel wat architectuur toegevoegd aan de stad. Met het architectuurpad kan je deze monumenten in hartje Hannover bezichtigen. Een leuke extra: aan de voorkant van de gebouwen kan je steeds een beeld zien van hoe ze er vroeger uitzagen. Ook met deze tour maak je dus een kleine reis naar het verleden van de stad!

Kultur for Free zorgt alvast voor een goed gevulde planning tijdens een citytrip naar het geweldige Hannover. Aan de hand van een kaart en informatiebrochures word je stadsgids voor jezelf en je gezelschap in no time!

HMTG/FalkHeise