Reizen met de caravan of motorhome is verslavend

Belgen die al eens met de caravan of motorhome op vakantie gingen, willen op geen enkele andere manier meer reizen. Ze vinden het zelfs verslavend. Dat is een opvallende conclusie van een representatief onderzoek bij 1.000 Belgen. Onderzoeksbureau iVox voerde de enquête uit in het kader van de beurs Mobicar, die plaatsvindt van 13 tot en met 17 oktober. Verder geven ze aan dat reizen met een vrijetijdsvoertuig vooral veel vrijheid geeft, flexibel en sociaal is.

21 procent van de Belgen die weleens met vakantie gaan, deden dat al eens met de caravan of de motorhome. Bijna 3 op 10 (28%) van hen zegt dat ze nooit meer op een andere manier willen reizen. 2 op 3vindt het zelfs verslavend. Dat komt doordat reizen met de caravan of motorhome gelukkig maakt (67%), ook bij mensen die zelf geen vrijetijdsvoertuig bezitten (59%). Volgens 4 op 5 Belgen die weleens met de caravan of motorhome op vakantie gaan, leer je zo gegarandeerd nieuwe mensen kennen (81%). Verder is reizen met de caravan of motorhome een ideaal gezinsmoment: 80% geeft aan te kunnen genieten van quality time met het gezin tijdens het kamperen, zoals samen koken, samen eten en gezelschapsspelletjes spelen.

Vrijheid, flexibiliteit en natuur

Vooral Belgen die nood hebben aan vrijheid op vakantie, kiezen ervoor om te vertrekken met de caravan of motorhome: flexibiliteit (53%), gaan en staan waar je wil (52%) en weinig moeten voorbereiden (31%) zijn de belangrijkste factoren. Bovendien is het dé manier van reizen als je één wil zijn met de natuur (65%).

Jonger publiek

Van alle mensen die nog nooit met de caravan of motorhome op vakantie gingen, overweegt 17% om dat ooit te doen. Hoe jonger de Belg, hoe groter de zin om ooit te gaan kamperen met een vrijetijdsvoertuig (25% van de 18 tot 34-jarigen en 17% onder de 35 tot 54-jarigen). Jongeren overwegen deze manier van reizen vooral omdat het avontuurlijk is (37%). Voor jonge mensen is kamperen met de caravan of motorhome aantrekkelijk omdat het volgens hen goedkoop is (34%).

Mobicar, de internationale beurs voor caravans en motorhomes

Het onderzoek bevestigt de populariteit van reizen met de caravan en motorhome, dat ook wordt weerspiegeld in de goede verkoopcijfers van vrijetijdsvoertuigen in 2017. De enquête vond plaats in het kader van Mobicar, de internationale beurs voor caravans en motorhomes, die op vrijdag 13 oktober van start gaat.