Van zeevrucht tot looptocht

De zomer sluipt stilletjes weg. De natuur bereidt zich voor op een herfst: die lange, kleurrijke voorbode van een witte winter. Maar niet getreurd: ook in het najaar biedt West-Zweden fantastische vakantiemogelijkheden. We loodsen je graag langs enkele voorbeelden.

Ga toch lopen!

Trailrunning wordt almaar populairder. Niet onlogisch: trailrunning combineert lopen met natuurbeleving. Je loopt langs ’trails’, paden doorheen de natuur, in een wisselende omgeving, met een wisselende inspanning. De nadruk ligt op rustig lopen en genieten van de natuurlijke omgeving. West-Zweden pioniert al jaren met deze actieve buitensport. In principe kan je elk wandelpad al lopend ontdekken. Want bij trailrunning ‘moet’ niets: als het wat steiler wordt, kan je stappen. En bergaf kan je sneller lopen. Allerlei websites helpen je bij de voorbereiding van een fijne trailrun. En West-Zweden organiseert in het najaar een aantal trailrunwedstrijden om deze sport te promoten. Zoek een wandelpad, trek je loopschoenen aan en zet het op een lopen!

Tijd voor zeevruchten!

Het najaar, dat is de hoogtijd voor wie van zeevruchten houdt. Langsheen de West-Zweedse kust kan je dan op jacht naar al dat lekkers uit de zee: langoustines, kreeften, mosselen, krab, garnalen, sint-jacobsschelpen, … Verwen jezelf dit najaar en boek een daguitstap met een lokale visser. Vaar tussen de eilanden van de West-Zweedse skärgård, vis, luister naar de spannende verhalen van de vissers. Eenmaal terug aan land, kan je naar hartenlust van al dat lekkers smullen. Je kan ook een all-in pakket boeken, met logies, restaurant en vissafari.

Nazomerse fietsvakantie

Het najaar is een heerlijke periode om West-Zweden per fiets te ontdekken. Nu de zomerse drukte achter de rug ligt, en de natuur zich op zijn mooist toont, is fietsen de ideale manier om te genieten van de opkomende herfstkleuren, de vriendelijke logiesmogelijkheden en de lekkernijen van de kust en het binnenland. Eén van de redenen waarom fietsen zo populair is in West-Zweden, zijn de vele uitgestippelde fietsroutes. Die gaan van ééndaagse tochtjes tot routes van honderden kilometers. Ze spreken zowel tot de verbeelding van families met kinderen als van ervaren wielrenners. Denk aan de routes langs het Götakanaal (zeer geliefd bij families), de Ätralsdalroute (waar je fietst op een oude spoorlijn) of de Sjuhäradroute (waar je rijdt tussen geesten en antiquairs!). Geniet ondertussen van een deugddoende fika in één van de vele, sfeervolle koffiehuizen. Of bezoek een ‘loppis’ (een typische rommelmarkt). ’s Avonds kan je de opgebrande calorieën terug bijvullen met al het lekkers dat de herfst te bieden heeft. Van zeevruchten tot heerlijke fruittaarten, …

Logeer eens helemaal ‘off-grid’

Off-grid, pardon? Helemaal los van nutsvoorziening heeft ‘off-grid’. Geen waterleiding, geen gsm, niks… Lijkt dat niet op een ideale detoxkuur? Verwen jezelf deze herfst op een off-grid logies in West-Zweden. Dat kan in heerlijke houten huisjes midden in de bossen, aangeboden door Inforest. In de dichte bossen van Hjo, tussen het Vänern- en Vätternmeer, staan mooie houten huisjes die helemaal zelfvoorzienend zijn. Zonnecellen zorgen voor eigen elektriciteit, verwarmen doe je met een luchtpomp, de energie sla je op in een batterij. Water warm je op met een dieselboiler. Binnen pook je de haard aan, lees je een boek en kijk je door de grote ramen naar de mateloos inspirerende natuur, diep in het bos. De huisjes zijn mooi qua design, met fijne materialen en behoorlijk wat luxe. Kom tot rust, helemaal alleen, in de ongrijpbare stilte en de rustgevende luxe van een diep bos…