Waar reizen we dit jaar naar toe?

In de eerste drie maanden van het toeristisch boekjaar dat aanvangt op 1 november worden 40% van de reizen gereserveerd. De vroegboekperiode geeft daarom ook een goed beeld van de belangrijkste trends met betrekking tot de reisplannen van de Belgen. Een groot deel van deze reizen wordt traditioneel geboekt in januari.

Net als andere organisaties voert Connections inmiddels bijna drie maanden onafgebroken promotie om onze landgenoten te paaien met aanlokkelijke vroegboekkortingen. Vroeg boeken loont en dat hebben de Belgen duidelijk begrepen. 2 weken voor het einde van de jaarlijkse Book & Pay campagne, stelt de grootste onafhankelijke reisorganisatie in ons land de volgende trends vast.

Eerste vaststelling: we reizen niet minder.

In vergelijking met vorig jaar werden tot nog toe niet minder reizen geboekt. Connections noteert zelfs een mooie stijging, met ‘double digits’, zowel naar verre bestemmingen als binnen Europa.

Tweede vaststelling: de trends van vorig jaar worden bevestigd.

Een tweede vaststelling is dat de huidige cijfers in zeer grote mate de trends van vorig jaar bevestigen. De reizigers verkiezen bestemmingen die als veilig gepercipieerd worden en voor landen waarvan de munteenheid een gunstige wisselkoers biedt.

Bestemmingen die het in het woelige 2016 lieten afweten als gevolg van de terreurdreiging blijven het moeilijk hebben. Tunesië daalt nog met -6% en Turkije zelfs met -34%. Egypte en Marokko kunnen daarentegen het tij keren en groeien opnieuw.

Frank Bosteels (woordvoerder Connections): “Wij zijn zeer blij met de mooie stijging van het aantal boekingen. De stijging kan ook het gevolg zijn van het feit dat de Belgen alsmaar vroeger hun vakantie reserveren, een trend die jaar na jaar toeneemt”.

Toppers en floppers

Naar jaarlijkse gewoonte deelt Connections ook de stijgers en dalers in percentages mee en geeft een korte analyse. Voor een meer-uitgebreidere analyse of extra vragen, staat Frank Bosteels u graag te woord.

Grootste stijgers
Canada: +42%
Japan: +58%
Zuid-Afrika: +38%

Grootste dalers
Brazilië: – 41%
Tanzania: -46%
Turkije: -34%
Vietnam: -21%

In 2017 viert Canada zijn 150ste verjaardag. Het land loopt hierdoor in de kijker en trakteert zijn bezoekers het hele jaar door op gratis toegang in de nationale parken. Vooral het Westen profiteert van deze maatregel. Opvallend is dat de top-3 van de sterkste stijgers een zwakke munt hebben. Dit maakt ze extra goedkoper en des te aantrekkelijker.

Bij grote bestemmingen leveren de Verenigde Staten en Thailand een status quo. Dat de USA na de verkiezing van Donald Trump stand houdt, is een geruststelling voor de Belgische marktleider op deze bestemming. Die status quo is vooral te danken aan New York en het Westen want Florida doet het minder goed dan vorig jaar.

In Europa

In Europa zijn Italië en Ijsland opvallende stijgers. Verwacht wordt dat de andere landen het evenzeer goed zullen doen maar die boekingen komen doorgaans later. Vorig jaar liep Griekenland dankzij een sterk last-minute seizoen een markante eindspurt. Dat er toen in Spanje en Portugal niet veel hotelkamers meer beschikbaar waren hielp hierbij natuurlijk.

De vroegboekactie Book & pay loopt nog tot en met het einde van de maand. Tot dan worden vliegtickets aan de laagste prijs naar meer dan 500 bestemmingen aangeboden en een heleboel extra kortingen op hotels, rondreizen en excursies.