Road to the Amsterdam Marathon (deel 4)

Een volledig Ethiopisch feestje in Amsterdam. Tsegaye Getachew bij de mannen en Almaz Ayana bij de vrouwen zijn de winnaars geworden van de TCS Amsterdam Marathon 2022. Ayana deed dat zelfs in een nieuwe toptijd. Ondertussen was het in de achtergrond afzien voor de mindere goden. Ook voor ons…

Stipt om 9u wordt het startschot gegeven van de TCS Amsterdam Marathon door de burgemeester van Amsterdam. De professionele atleten en de lopers die een snelle chrono ambiëren gaan er vandoor. In de startvakken daar achter zitten de deelnemers die een tragere chrono lopen en in het laatste startvak heb je eerder degene die de finish willen halen binnen de tijdslimiet van 6 uur of zelfs sommige die al blij zijn de aankomst te bereiken. Ondertussen warmt een dj iedereen letterlijk op.

Uiteindelijk kunnen ook wij rond 9u30 het Olympisch Stadion verlaten en beginnen aan ruim 42 kilometer afzien. Via het Vondelpark en de passage onder het Rijksmuseum gaat het richting de Amstel. Aan de overkant van de rivier zien we de snellere lopers die al ruim 10 kilometer meer achter de kiezen hebben. Hier heeft de wind vrij spel en is het toch wat lastiger lopen. We proberen onze hartslag onder controle te houden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Opvallend is dat veel meer mensen hier beginnen wandelen. Hoogstwaarschijnlijk omdat er hier ook veel minder publiek langs de kant van de weg staat.

Het keerpunt ligt in Ouderkerk aan de Amstel. Hier steken we de rivier over, maar dit kleine stukje bergop lijkt eerder op een col in de Franse Alpen. De benen beginnen te protesteren. De volgende bevoorrading komt niets te vroeg en ook de boog van de halve marathon komt in zicht. Het hardlopen gaat terug een stuk vlotter met de wind in de rug, links de Amstel en rechts zicht op de Johan Cruijff ArenA. Ook een aantal muzikanten en dj’s zijn een aangename afleiding.

Eens de Amstel achter de rug ligt kom je op het parcours terecht van de halve marathon. Hier staat ook merkelijk meer publiek te supporteren. Alles begint pijn te doen, maar af en toe hoor ik iemand mijn naam roepen. Mijn voornaam staat op mijn startnummer gedrukt en die extra aanmoediging komt zeker van pas. Er is geen andere optie dan doorgaan. We steken de Amstel terug over via de Torontobrug en langs het Rijksmuseum gaat het opnieuw richting Vondelpark. De finish ligt binnen handbereik en wanneer we onder de rode vod van de laatste kilometer lopen kunnen we zelfs nog wat versnellen. Het Olympisch Stadion opnieuw binnenlopen is een adembenemend moment. Het is ons gelukt! Onze medaille, startnummer en officiële Mizuno Raceshirt zijn een blijvende herinnering aan deze ongelooflijke dag!

De TCS Amsterdam Marathon is één van de grootste hardloopevenementen in Europa, maar ook aan de allerkleinsten is gedacht. De Kids Run is 800 meter lang en toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar. Zalig om de kinderen te zien glunderen met hun medaille en diploma na de aankomst.