Zelf getest: Robomow RK1000

Wil je voluit kunnen genieten van je tuin, maar heb je weinig tijd? Een robotgrasmaaier zou de oplossing kunnen bieden om een perfect onderhouden gazon te krijgen. Robomow lanceerde onlangs de RK1000. Perfect voor middelgrote tuinen van 1000m². Wij mochten de Robomow RK1000 testen.

Niet draadloos

Bij de aankoop van een robotgrasmaaier is het handig om te weten of er een perimeterdraad moet worden gelegd. De Robomow RK1000 is niet draadloos en daarom start je de installatie met het leggen van de begrenzingsdraad rondom je gazon. Er is maar liefst 225m draad inbegrepen en de meegeleverde pinnen zorgen voor een mooie integratie in je grasperk. Voor je de pinnen definitief in de grond steekt laat je de Robomow best nog een testrit maken langs de randen. Kwestie van dicht genoeg bij je terras, haag of omheining te maaien. Op die manier kan je het extra trimwerk langs de randen vermijden, want dat is niet zonder gevaar. Bij het trimmen langs de perimeterdraad of bijvoorbeeld bij het verticuteren van je gazon moet je echt oppassen de draad niet te breken. Vergeet ook de vaste hindernissen niet te isoleren met begrenzingsdraad.

Eénvoudige bediening

Je kunt de Robomow handmatig of automatisch aan het werk zetten. Via de app kan je éénvoudig een maaischema aanmaken en zelf kiezen op welke momenten de robotmaaier actief moet zijn. Andere opties in diezelfde app zijn onder andere de laadstatus bekijken en de diefstalbeveiliging instellen. Liever de handmatige bediening? Onder de klep bovenaan de Robomow RK1000 kan je een 4,3-inch HD-touchscreen vinden en daarop kan je via een éénvoudig menu alles instellen.

Enkele specificaties

Via een simpele draaiknop kan je de maaihoogte aanpassen tussen 20mm en 100mm. De Robomow RK1000 heeft een maaibreedte van 21 cm en kan hellingen oprijden tot 45%. Dankzij de regendetectie keert de robot automatisch terug naar het basisstation bij teveel regen. Tenslotte vraag je je waarschijnlijk ook af hoe lang de robotmaaier aan het werk kan? Met een volle accu kan het toestel ruim een uur het gras maaien. Terug volledig opladen voor een nieuwe maaisessie duurt ook ongeveer één uur. Dit gaat zo door tot het volledige maaischema is afgewerkt.

Geslaagd eindresultaat

Bij de start van de sessie kan je kiezen of de Robomow RK1000 eerst de randen maait of onmiddellijk willekeurig aan de slag gaat in je tuin. We raden aan eerst de randen te doen, want dat doet hij uitstekend dankzij de mesjes die voorbij de wielen komen. Botst de robotmaaier tegen een obstakel? Dan rijdt hij even achteruit, draait en is opnieuw vertrokken. Gelukkig is er ook een rode noodknop die het toestel onmiddellijk tot stilstand brengt. Denk maar aan slippers of speelgoed die in het gras slingeren. Met een simpele druk op stop kan je alles nog redden. Mede door het zwevend maaidek is het eindresultaat meer dan voortreffelijk. Een strak, gezond en natuurlijk gazon is voortaan een garantie!

Weinig onderhoud

De slimme robotmaaier is ook slim in onderhoud. Lees: weinig onderhoud nodig. De Robomow RK1000 werkt zelfreinigend en dat merk je meteen aan de wielen en messen. Deze blijven proper tijdens alle weersomstandigheden. Toch enkele onderhoudsproblemen? Robomow levert basisgereedschap, wielreinigers en reservemesjes in het pakket. Alles om het toestel zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden.