Heerlijke trip naar Pays du Mans

Tijd om er even tussenuit te gaan? Wil je naar een plek dicht bij huis, maar toch ver genoeg? Naar een prachtige streek waar om elke hoek een nieuwe verrassing op je wacht? Dan is Pays du Mans jou op het lijf geschreven. De Franse stad Le Mans ligt op zo’n drie uur treinen van Brussel en Rijsel. Voor minder dan 50 euro spoor je ernaartoe.

De naam Le Mans doet waarschijnlijk een belletje rinkelen. Elk jaar rijden blitse bolides een spannende etmaalrace op het circuit van de Franse stad. Maar naast een portie snelheid en adrenaline heeft deze bestemming nog heel wat andere troeven in huis. Genoeg redenen dus voor een heerlijke citytrip richting la douce France.

Architectuur van vroeger tot nu

Het centrum van Le Mans bewaart zo’n 7.000 jaar aan erfgoed en architectuur. De gevels van de huizen stellen stijlen als de art nouveau, het neoclassicisme en de renaissance tentoon, terwijl ook de jaren ’30 en de Franse kustarchitectuur duidelijk aanwezig zijn. Vooral de 12e-eeuwse buurt Cité Plantagenêt is een streling voor het oog. Achter een militaire omwalling uit de tijd van de Romeinen struin je over smalle, hobbelige straatjes die in de schaduw van de imposante Saint Julien kathedraal liggen.

Musea met een verhaal

Het rijke verleden van de stad ontdek je in de talrijke musea. In het historisch centrum doet een archeologisch museum de geschiedenis van de Plantagenêt-dynastie uit de doeken. In het recente Musée Vert leer je meer over de wetenschap en de natuur en ontdek je de regio rond Le Mans. Ook gevarieerde thema’s zoals de Tour de France en de uitvinding van de jukebox komen in de andere musea uitgebreid aan bod.

Gastvrijheid troef

Overnachten in Le Mans is een waar genot. De lokale ondernemers ontvangen je met open armen en vertellen je enthousiast over hun wondermooie stad. Je kiest uit een breed arrangement B&B’s, hotels, campings, hostels en andere logies. Van de luxe van Hôtel Leprince en Artyster, tot het comfort van Ibis Le Mans Centre Gare Nord en de charme van Maison Saint Pierre en le Clos d’Hauteville.

Smaakvolle streek

Tot ver buiten het departement staat Le Mans bekend om de uitstekende gastronomie. Talrijke chefs in de regio werken uitsluitend met producten uit de eigen streek. Zo zijn de typische rillettes een lokale lekkernij. Wist je trouwens dat de stad zelfs een eigen kippenras heeft? Ook de artisanale koekjes van La Sablésienne, de zalige patisserie van l’Osier, de huisgemaakte wijnen en bieren van Cave de Pedro en de fruitige sterkedranken van Distillerie du Sonneur zijn om duimen en vingers bij af te likken.

Dwars door het groen

Her en der haal je een frisse neus op in prachtige parken en groendomeinen. Klein of groot, romantisch of modern, net naast het ziekenhuis of op de muren van de oude omwalling: de natuur in Le Mans neemt alle vormen aan. Net buiten het centrum voert l’Arche de la Nature, de Ark van de Natuur, je langs akkers, bossen en rivieren. Het natuurdomein is zo’n 450 hectare groot, ideaal voor een deugddoende fietstocht.

Rond Le Mans

Ook wie wat langer in Frankrijk verblijft, is bij Le Mans aan het juiste adres. De stad is de perfecte uitvalsbasis voor een verkenningstocht door de ruimere regio Sarthe. Dit departement maakt deel uit van de adembenemende vallei van de Loir. Hier meandert de gelijknamige rivier door een magisch landschap dat bedekt ligt met pittoreske stadjes en gerenommeerde wijngaarden.