Verken de Vallée du Loir op de fiets

Op slechts 40 km ten noorden van de Vallée de la Loire ligt de Vallée du Loir, ver van de platgetreden paden. Met haar magische licht, kleurrijke landschappen en uitgestrekte wijngaarden is de Vallée du Loir een echt fietsparadijs.

De Vallée du Loir en de fiets: een perfecte combinatie! Deze schitterende streek is dankzij de natuur en de rust een ideale fietsbestemming voor zowel wielrenners als koppels en gezinnen. Of je nu houdt van een sportieve uitdaging of liever op je gemak fietst, laat je leiden door je eigen ritme. De Vallée du Loir biedt alle voorzieningen voor tweewielers en maakt fietsers het leven zo makkelijk mogelijk.

‘De Vallée du Loir op de fiets’ is een mooie fietsroute (V47) die start aan de bron van de Loir (dicht bij Chartres) en eindigt in Angers. Dit groene parcours van in totaal 320 km wordt gekenmerkt door een brede waaier van landschappen: wijngaarden, laagvlaktes, bocagelandschappen, bossen … Groene paden en kleine landwegen voeren je langs kleine, stijlvolle bistro’s met een royale keuken, bijzondere wijnkelders en authentieke dorpjes. Een ideale manier om in contact te komen met de lokale bevolking.

Twee nieuwe routes

Voor natuurliefhebbers (maar niet alleen voor hen) zijn twee nieuwe fietslussen uitgestippeld. Deze 2 routes van gemiddeld niveau, tussen Clefs-Val D’Anjou en La Flèche, vullen het reeds bestaande aanbod van 6 fietslussen aan. Een dierentuin, kasteel, moerasland en authentieke dorpjes kruisen je pad op deze meer dan 80 km zopas bewegwijzerde routes.

Lus nr. 17 is in het geel bewegwijzerd. Langs dit traject van 48,5 km (4 u) tussen La Flèche, Le Lude en Clefs-Val-d’Anjou ontdek je twee symbolische plekken van de Vallée du Loir: de dierentuin van La Flèche en het kasteel van Le Lude. Ook niet te missen zijn het kasteel en de oude apotheek van Baugé. Het fietspad is grotendeels afgescheiden van de autoweg, zodat veiligheid en rust zijn verzekerd.

Met lus nr. 18 trakteer je jezelf op een tocht door de moerassen. De 36 km lange route (3u30) loopt langs de vroegere spoorlijn, die een groen pad is geworden. Je vertrekt in La Flèche, met haar militaire school, en rijdt naar Clefs-Val d’Anjou en de gedraaide toren van de kerk van Fougeré, een lokale rariteit. Langs fraaie landhuizen fiets je verder naar Les Rairies, waar je de terugweg neemt door het moerasland van Cré-sur-Loir.

Fietsers welkom

Het routeboekje van ‘De Vallée du Loir op de fiets’ stelt de bestemming voor. De achtergrond in reliëf verbetert de leesbaarheid van de kaart. Pictogrammen geven aan waar zich interessant erfgoed bevindt, waar je dingen kunt ontdekken of activiteiten beoefenen. Je vindt er ook alles wat je nodig hebt om je trip zo vlot mogelijk te organiseren. Op de keerzijde van de kaart staat praktische informatie over de fietslussen en een beschrijving ervan. Deze gratis kaart in het Engels en het Frans is verkrijgbaar in de onthaalcentra van de dienst voor toerisme van de Vallée du Loir en bij logiesuitbaters. Je kunt ze ook downloaden op www.vallee-du-loir.com.

Op minder dan 5 km van de route liggen hotels, gastenkamers, camping … met het label ‘Fietsers welkom’ (‘Accueil vélo’). Ze bieden ideale verblijfsmogelijkheden aan fietsers (beveiligde fietsenstalling, herstellingskit …). Zo kunnen wielertoeristen op de camping in Vaas de nacht doorbrengen in twee speciaal aangepaste hutten – eenvoudig maar ongelofelijk praktisch! Ze genieten er van een idyllische pauze en kunnen hun e-bike opladen aan de oevers van de Loir. Nog maar eens een bewijs dat de Vallée du Loir een topbestemming voor wielerfanaten is!