Wandeluitdagingen in Luxemburg

Wandelingen zijn een uitstekende manier om het patrimonium van een regio te ontdekken. Het Groothertogdom-Luxemburg is een paradijs voor wandelaars en voor natuurliefhebbers. Denk maar aan indrukwekkende bossen, smalle paden, wilde rotsformaties, adembenemende vergezichten en diepe valleien die alleen bereikbaar zijn via afgebakende en beveiligde wandelwegen. In 2022 krijgt Éislek Pied er maar liefst 18 nieuwe wandelroutes bij in het noorden van Luxemburg. Wil je liever naar het zuiden van het land? Bijvoorbeeld naar het door de UNESCO erkende biosfeerreservaat? Dan is Minett Trail jouw route bij uitstek, een wandelweg van 90 km lang. Je ontdekt hier het oude mijngebied dat in volle heropleving is, mede dankzij ESCH 2022, de culturele hoofdstad van Europa.

Éislek Pied – 18 wandelroutes

De regio Éislek bevindt zich in het noorden van Luxemburg en biedt prachtige bossen, groene heuvels, diepe valleien en vlaktes waar de wind wild door je haren vliegt. Éislek staat met stip op de agenda van veel wandelaars maar dit jaar komen daar 18 nieuwe wandelroutes bij. Het zijn stuk voor stuk mooie circulaire wandelingen in de regio en routes die conform de strikte normen van de Europese Wandelfederatie zijn. Hierdoor hebben de routes alvast een kwaliteitslabel en zijn ze goed op weg om het certificaat “Leading Hiking Regio – Best of Europe” binnen te halen. Wie van een actieve vakantie houdt, kan zich uitleven op de heuvels en in de indrukwekkende natuur. Wie eerder van kunst en geschiedenis houdt, krijgt een breed arsenaal aan forten en kastelen voorgeschoteld. De meeste wandelroutes zijn thematische wandelingen rond een specifiek element: steen, water, fauna of flora. Ook de moeilijkheidsgraad is bijzonder divers: er zijn wandelingen van ruim 20 km tot korte routes van 6 km, ideaal voor wie af en toe de benen wil strekken.

Minett Trail & UNESCO biosfeer

Het oude mijngebied in het “Land van de Rode Aarde” is een echte hotspot aan het worden. De naastgelegen stad Esch-sur-Alzette is in 2022 culturele hoofdstad van Europa en dat trekt veel volk naar het zuiden van Luxemburg. Maar er is meer… vanaf eind april opent een gloednieuwe wandelroute die door alle gemeentes van het biosfeerreservaat loopt. Zo kan je als bezoeker het reservaat ontdekken tijdens een lange of korte wandeling. Als wandelaar geniet je van unieke en spectaculaire landschappen en ontdek je tegelijkertijd de schoonheid en de geschiedenis van de oude mijnen. Deze getuigen van een verleden vol uitdagingen voor het land. De regio is de afgelopen dertig jaar ook serieus veranderd. Het gebied is trots op het verleden, heeft zich heruitgevonden en is nu een regio die bol staat van innovatie, economische ontwikkeling en concrete stappen om de biodiversiteit en de duurzaamheid te waarborgen. In dat kader maakt de regio al sinds oktober 2020 deel uit van een internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen. Dit netwerk wordt officieel erkend door de UNESCO met het label ‘Man and Biosphere’ (minett-biosphere.com). Het gloednieuwe parcours zal in de loop van het jaar ook aangevuld worden met een reeks van 11 ‘gîtes’ (in de 11 gemeentes), een ambitieus project dat origineel en divers uit de hoek wil komen.