Zalig reizen rond Italiaanse grootsteden

Het wondermooie Italië pakt deze zomer uit met een zalige, nieuwe reistrend: een roadtrip rond de mooiste grootsteden van het land. Vanuit Brussels Airport vlieg je in een oogwenk naar Rome, Venetië en Milaan. Dit jaar verken je deze steden in alle rust. Daarna cruise je door de omgeving, van de ene eyecatcher naar de andere.

Een dagje shoppen in Milaan, een weekend slenteren langs de blauwe kanalen van Venetië of twee dagen culinair genieten in Rome… dankzij de vlotte verbinding vanuit Brussels Airport zijn deze citytrips enorm populair. Maar wist je dat deze grootsteden de perfecte uitvalsbasis zijn voor een heerlijke meerdaagse roadtrip? Zowel in het centrum als errond valt er namelijk heel wat te beleven. Deze rondreis is gelijk de nieuwste trend voor deze zomer. Dit jaar bewonder je Italiës wereldberoemde steden namelijk in alle rust, omdat veel langeafstandreizigers zich pas in 2022 terug laten zien.

Natuur en cultuur rond Rome

De Italiaanse hoofdstad heeft op zich al genoeg in huis om je dagenlang te entertainen. Ook de regio rond Rome is meer dan de moeite waard. Wie een auto of scooter huurt, is zo’n 30 kilometer onderweg naar Villa d’Este in Tivoli. Deze indrukwekkende villa dateert uit de Renaissance en is intussen Unesco Werelderfgoed. De tuin is een echte eyecatcher. Zo’n vijftig fonteinen en waterpartijen zwemmen er in het groen. Feeërieke standbeelden herinneren je aan de Griekse mythologie, zo herken je figuren als Pandora en Pegasus.

Wie na zo’n cultuuruitstap nood heeft aan een pure brok natuur rijdt door naar de heuvels van Lazio. In oude vulkanische kraters bewonder je daar het Meer van Albano en het Meer van Nemi. Sportievelingen lopen of fietsen rond het water, al kan je er ook kajakken en zeilen. Meer zin in een boottocht op zee? Dan vaar je vanaf de kust naar de Pontijnse Eilanden. Van deze zes eilanden is Ponza de grootste. Eens aangekomen in de haven, liggen de Grotten van Pontius Pilatus op wandelafstand. Sla in het terugkeren zeker de Italiaanse kust niet over, op zo’n 90 kilometer van Rome. De witte zandstranden van Saubadia trekken elk jaar heel wat beroemdheden aan. De nabijgelegen duinen en het natuurreservaat Circeo National Park zijn een extra troef.

Om je vakantie in de hoofdstad helemaal compleet te maken, raden we een trip naar Civita di Bagnoregio aan. Deze middeleeuwse stad werd in torenhoge rotsen gehouwen en is enkel toegankelijk via een voetgangersbrug. Op regenachtige dagen struin je er door de mist, een onvergetelijke ervaring.

Romantiek troef rond Venetië

In het idyllische Venetië viert de romantiek hoogtij. Een roadtrip naar Verona doet daar nog een schepje bovenop. Deze stad van de liefde is de thuishaven van Romeo en Julia. Dames nemen er plaats op het balkon van Julia en luisteren naar hun eigen Romeo die hen vanop de koer beneden zijn liefde verklaart. Ook de nabijgelegen steden Treviso en Padova zijn een ommetje waard.

Op zo’n 66 kilometer van Venetië schotelt Cittadella een indrukwekkend staaltje architectuur voor. Rond het centrum ligt een middeleeuwse militaire omwalling die maar liefst 32 uitkijktorens telt. Vanop de muren geniet je van een panoramisch uitzicht over de historische gebouwen in het centrum van de stad.

Wanneer je door Italië reist, mag een goed glas wijn natuurlijk niet ontbreken. Richting het noorden, op een klein uur van Venetië, doorkruis je een adembenemende, heuvelachtige streek. Dit magische landschap herbergt eeuwenoude wijngaarden waar je welkom bent voor een degustatie en een rondleiding. Ook de beroemde bruisende Prosecco kent hier z’n oorsprong. Een uitgestippelde route gidst je door de bakermat van deze godendrank.

Meren en olijfroutes rond Milaan

Op slechts 84 kilometer van shoppingwalhalla Milaan ligt het beroemde Comomeer. Dit stukje paradijs biedt fantastische uitzichten op bergen, bossen en prachtig uitgedoste villa’s. Rond het meer liggen heel wat kastelen die dateren uit het Romeinse Rijk, toen de handelsroute van Centraal-Europa naar Rome hier passeerde. Ook typisch zijn de groene olijfbomen. Je spot ze op de steile hellingen die langs het Comomeer lopen. Verschillende routes nemen je mee omhoog, dwars door de olijfbossen die je vanop deze hoogte trakteren op een uitgestrekt zicht over het water.

Krijg je maar niet genoeg van al die natuurpracht? Dan loont een rit naar het Gardameer zeker de moeite. Ook hier bedekken villa’s, citrus- en olijfbomen de rotsen langs de oevers. Aan de zijkant van het meer merk je een klein eiland op. Wie daar een bezoekje brengt, ontdekt er een imposante Venetiaanse villa, omringd door een Italiaanse tuin die aan z’n uiteinde in het water verdwijnt. Terug aan het vasteland kom je tot rust in de gerenommeerde thermen van Sirmione. Die maken gebruik van het zwavelrijke water uit het meer.

Tussen deze meren bots je op enkele prachtige steden die je net als Milaan een ongelofelijke dag bezorgen. Mantua is zo’n stad. Heel wat beroemde architecten en kunstenaars drukten hier hun stempel. Het resultaat is een prachtig bewaard historisch centrum. Palazzo Te, Piazza Erbe en het Bibiena Theater zijn enkele van de vele highlights in de stad.