Ontdek het beste van Guttland

Het Groothertogdom Luxemburg is een geliefde vakantiebestemming voor groot en klein. De landelijke regio Guttland neemt het centrale en zuidelijk deel van het land in beslag. Een ideale omgeving waar je rust en stilte kan vinden in een groen landschap. Wij gingen op zoek naar het beste van Guttland en zagen dat het een ‘Goed Land’ was.

Guttland trails

Een ideale opwarmer voor je bezoek aan Guttland is één van de drie Guttland trails. Het zijn drie bewegwijzerde wandelingen in het hart van de Luxemburgse natuur. Naast de Siwebreckewee en het Fuussepad is er de wandeling Mamerleeën. Wij opteren voor deze laatste aangezien het startpunt in Mersch ligt. Meteen ook de vertrekplaats voor het circuit Vallée des Sept Châteaux.

Wat maakt de wandeling Mamerleeën nu net zo speciaal? Wel, de wandeling loopt via grotten en rotsformaties en dat midden in een bos. Bij één van de grotten kan je zelfs picknicken. De volledige wandeling strekt zich uit over ruim zeven kilometer en is goed te doen met kinderen. Perfect voor wandel- en natuurliefhebbers.  

Vallei van de Zeven Kastelen

Het circuit Vallée des Sept Châteaux is een volgend hoogtepunt tijdens je bezoek aan Guttland. Een fietstocht van 27 kilometer tussen Mersch en Koerich langs de rivier Eisch brengt je langs zeven kastelen. Uiteraard is de route ook af te leggen met de wagen. Zeker geen overbodige luxe bij regenweer.   

Mersch ligt net ten noorden van de hoofdstad en het kasteel is het startpunt van de Vallei van de Zeven Kastelen. Van daaruit gaat het langs de Eisch-vallei westwaarts op de landelijke weg nr. 105. De verschillende kastelen die je te zien krijgt stammen af uit verschillende eeuwen. Schoenfels, Hollenfels, twee kastelen in Ansembourg, Septfontaines en tenslotte het kasteel van Koerich zijn verplichte haltes. Koerich is meteen het eindpunt en misschien één van de leukste kastelen. ‘Greiveschlass’ dateert uit de twaalfde eeuw en werd recent gerenoveerd. Het is vrij toegankelijk en een ideaal decor om verstoppertje te spelen.

Kleinste dorp

Nog wat energie over? Op een half uurtje rijden van Koerich vind je het kleinste dorpje van het Groothertogdom Luxemburg. Met amper één inwoner krijgt Rindschleiden deze unieke titel toegewezen. De kerk Sint Willibrord uit de 10e eeuw is de trekpleister van het dorpje. Tenslotte kan je in Guttland ook verschillende musea vinden. We sommen er enkele op : Musée de la poterie de Nospelt, Musée de l’Ardoise en Musée rural Thillenvogtei. Andere suggesties zijn LuxLait Vitarium of Steinfort Adventure, ideaal voor liefhebbers van halsbrekende toeren in de bomen.